Digitalizare – Application Programming Interface (API)

Ce este un API si mai ales de ce atunci cand vorbim despre digitalizare auzim des “aici ne trebuie un API” si aici eventual mai scriem un API?

Application Programming Interface (API) – Este un acronym pentru a define un software care permite conectarea a 2 aplicatii sa “comunice” una cu cealalta.( a nu se intelege ca daca 1000 de persoane vor sa verifice vremea printr-un public API au nevoie de 1000 de conectori – ci doar de 1 dar la un moment dat vor fi intotdeauna 2 parti care vor interactiona)
Imaginati-va ca mergeti la un restaurant unde sunteti intampinat de catre un chelner care va conduce la masa, va aduce un menu, va preia comanda. Comanda voastra ajunge sa fie “predata/trimisa” la bucatarie si pe masura ce este finalizata incepe sa fie livrata tot de catre chelner.
La sfarsit chelnerul este cel care va finaliza comanda, va cere bonul fiscal si va incasa sau va va ajuta sa platici.
In acest caz chelnerul se comporta ca un API intre Restaurant si Client.

De fiecare data cand folositi o aplicatie pe telefon sa cum ar fi Facebook, Instagram si apoi primiti o notificare / e-mail pe telefon, veti fi utilizat un API.
Este important de inteles ca API-urile sunt in general specializate, si nu functioneaza pe principiul daca ai un stecher in mana aproape orice priza functioneaza, sau daca ai un Ciocan in mana orice varf ascutit este un cap de cui.
Toate aplicatiile software care sunt conectate cu alte sisteme presupun un API. De fapt daca maine ati scrie o aplicatie noua (indifferent de limbajul ales) veti interactionat cu un API existent. Chiar daca o veti scrie de la 0 veti apela la “parti existente” – reusable.
Deci API-urile sunt mai mult sau mai putin specializate, publice sau private API-urile NU explica ce se intampla in interiorul celor 2 sisteme pe care le conecteaza si nici nu au ca rol sa preia toate functiile unui sisteme pentru a transfera informatia / comanda de la un sistem la altul.

Un API va descrie CE anume veti putea face folosind functiile sale si CUM anume. De exemplu daca mergeti cu masina ca sa accelerati veti apasa pe pedala de acceleratia si in motor va intra mai mult carburant.

Unul dintre cele mai utilizate API-uri in ziua de asta este Siri care este functional pe toate devices-urile Apple si care permite utilizatorilor sa dea comenzi mai usor tehnologiei, actionand ca un valet intelligent.
Exista telecomenzi inteligente pentru smart house compatibile cu Amazon Alexa si Google Home care permit utilizatorul ca prin comanda vocala sa controleze o cladire.
Am folosit termenul compatibil – de exemplu daca aveti un incarcator de smart-phone care are o priza USB poate incarca telefonul de la orice priza. Da, daca NU sunteti in America unde trebuie sa aveti un alt tip de stecher 🙂
Cam asa este si cu API-ul doar ca numarul de API-uri (stechere) estimate la nivel mondial este de aproximativ 25.000 API-uri publice cu frecventa de crestere de 10%+ annual.
Atentie! – numarul de API-uri private este foarte complicat de estimat si numarat de accea este foarte important ca atunci cand se proiecteaza un proces de digitalizare sa existe o buna intelegere a sistemelor existente, a datelor care se doreste a fi schimbate intre sisteme si o etapizare a efortului de implementare.
API-urile publice sunt extrem de utilizate si testate fapt pentru care este aproape imposibil sa “corupi” reteaua electrica de exemplu. IN schimb API-urile private, cele pe care in general le realizeaza companiile sunt oarecum expuse si trebuie temeinic testate si verificate.
– Unul dintre cele mai cunoscute API-uri este cel de Google Maps sau Facebook care permit dezvoltatorilor sa se conecteze intr-un mod securizat si structurat la resursele puse la dispozitie de catre companii
– API-urile pentru ethereum sau alte monede virtuale desi nu apartin neaparat unor companii fac legatura in blockhain intre partile aflate in tranzactie.

Ca o concluzie, atunci cand se vorbeste despre digitalizarea companiei si despre sisteme informatice daca nu ati auzi cel putin cateva ori cuvantul API inseamna ca cineva a uitat sa lege sistemele intre ele 🙂 si veti primi o digitalizare de tip IKEA – ai piesele, eventual instructiunile, now it’s time to DIY (do it yourself).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *